Hva lønner det seg å kjøpe i Sverige?

En svensketur er alltid gull, og man kan spare mye penger på å kjøpe de riktige tingene i vårt naboland. Til og med uten å måtte smugle i store kvantum!

Noe av grunnen til at man sparer så mye penger i Sverige, er jo tross alt at man får varer som ofte er mye større, enn hva de er i Norge, samtidig som de er billigere.

Kjøtt

Det meste av kjøtt er billigere i Sverige enn i Norge, men ikke la deg lure. Sørg for å sjekke de forskjellige merkene, og legg godt merke til hva som er i de forskjellige pakkene (der det er mulig). Er det for eksempel ekstremt mye fett på indrefiléen – sjekk noe annet.

- Kylling, løvstek, bacon, og matpålegg er de fire som er billigst av «vanlige» matvarer. Skal du ha en stor grillfest kan du også kjøpe flere kilo med indre- eller ytrefilé til opptil 500% billigere.

I kroner og øre (altså, ikke prosentvis), er det altså kjøttvarer nordmenn sparer mest penger på, ved å handle i Sverige, foruten tobakk.

Tobakk

Tobakk er for mange en selvfølge, og kan faktisk spare inn igjen drivstoffinntektene for de som ikke bor alt for mange mil unna grensen. Husk også at hver person over 18 har kvote på røyk, så alle kan utnytte denne (også de som ikke bruker tobakk, kan «late som», for at de andre skal få ekstra, eller kjøpe med seg hjem).

Sverige er dessuten snusens hjemland, så i tillegg til å spare penger på å kjøpe den snusen du til daglig bruker, kan du prøve ut mange spennende snusvarianter.

Hva er ekstra billig i Sverige?

Hvis man ikke skal tenke i kroner og øre, men på hva som prosentvis er billigere i Sverige – altså det man egentlig sparer mye penger på, er det mange varer hos söta bror. Og det er nettopp her man bør skrive ned en handleliste, samt sammenlikne med norske priser. Når man gjør dette, vil man dessuten vite hvor mye man i realiteten sparer på en slik tur.

- Dopapir, te, (noen) kaffetyper, krydder, vitaminer, tobakk, alkohol, ost og noe fisk.

I tillegg sparer mange mange «prosent» på å kjøpe kvantum av godteri, spesielt løsvekt og store pakker med for eksempel tyggis eller forskjellige sjokoladetyper.

Hvordan finne ut hvor mye man sparer i Sverige?

- Først må du regne ut hvor mye du må ut med i drivstoffsutgifter (legg på en hundrelapp for generell slitasje på bilen, med mindre du bor veldig nærme grensen).

- Skriv en detaljert handleliste, hvor du også har med priser fra butikken du til vanlig handler i.

- Unngå å spise når du er på svensketur – ha heller med deg niste. Selv om det er billigere i Sverige, er det ikke veldig billig å spise ute.

- Husk på kursen – det er tross alt på grunn av kursen at mye er ekstra billig i vårt naboland.

Hvis du er så detaljert, kan du spare mye penger på å kjøpe i Sverige. Ser du at du går bra i pluss, når du trekker fra bensin og andre utgifter, kan man prøve å ta seg en slik tur hver tredje eller fjerde måned for eksempel.